Gemiddeld beoordeeld met een 9
vestiging Vlaardingen-Schiedam
Contact0105920694
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Vlaardingen-Schiedam

Welke zaken zorgen voor een daling of een stijging van de huizenprijzen?

Harald Meurders

Welke zaken zorgen voor een daling of stijging van woningprijzen?

 De huizenprijzen zijn licht aan het stijgen, maar de prijzen kunnen ook weer gaan dalen. Het gaat namelijk maar om een lichte stijging. Wat zorgt voor stijgende of juist dalende huizenprijzen?

Tot januari 2022 waren de hypotheekrentes zeer laag. Jaren eerder waren de rentes al laag, maar ze zijn nog veel harder gedaald. De hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten was mogelijk tegen een percentage van ongeveer 2%. Nu zit je op ruim 4% voor een rentevast periode van 20 jaar. De sterke stijging van de hypotheekrentes was niet goed voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. Deze bleven sinds 2022 stabiel of gingen licht dalen.

Wat zorgt voor stijgende huizenprijzen?
De ontwikkeling van de huizenprijzen is een kwestie van vraag en aanbod. Een schaarste aan woonruimte zorgt voor een stijging van de prijzen. Potentiële kopers weten namelijk dat ze in dat geval meer moeten bieden om andere geïnteresseerden voor te zijn. Toch gaat het niet alleen maar om vraag en aanbod. De zeer lage hypotheekrente was tot vorig jaar ook een reden dat huizen steeds duurder werden. Door een dalende hypotheekrente krijgen huizenzoekers ruimere bestedingsmogelijkheden. Een lagere rente zorgt ervoor dat je meer kunt lenen en dus een grotere schuld op je naam kunt nemen. Ook de schaarste aan huurwoningen en de hoge huurprijzen spelen mee.

Wat zorgt voor dalende huizenprijzen?
Ook de economie heeft effect op de ontwikkeling. In slechte economische tijden hebben consumenten gemiddeld minder te besteden. Nog belangrijker is dat het consumentenvertrouwen dan laag is. Met weinig vertrouwen in de economie is het kopen van een huis waarschijnlijk geen verstandige beslissing, hierdoor kunnen de huizenprijzen zakken.

Wat in de huidige markt ook meespeelt is de verwachting van potentiële huizenkopers. Voor het kopen wachten ze liever even af hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen de komende maanden. Je wilt het liefst geen huis kopen voordat de huizenprijzen hard zakken. Toch is het nog maar de vraag of de huizenprijzen ook echt sterk gaan zakken. Er is namelijk nog steeds een groot tekort aan huizen in Nederland.

Houd rekening met stijgende hypotheekrentes
De Europese Centrale Bank heeft sinds half 2022 al zeven keer de rentestanden verhoogd. Dit doen ze om de inflatie te beperken. De keerzijde van deze bestrijding van de inflatie is dat de hypotheekrentes uiteindelijk meestijgen. Dat is niet altijd het geval, maar het kan een gevolg zijn. Het wordt voor banken namelijk duurder om geld aan te trekken. Een nog verdere stijging van de rentes kan zorgen voor een verdere daling van de huizenprijzen. Het uitstellen van het kopen van een huis kan ondanks lagere koopsommen toch zorgen voor hogere maandlasten. Een sterke stijging van de rente kan het effect van een lagere koopsom in de maandlasten wegnemen.

 Voor kopers is het gunstig dat de “gekte” uit de markt is. Tot begin 2022 werd er op huizen extreem overboden, met zeer hoge koopsommen tot gevolg. Het overbieden is nu niet meer gebruikelijk, en daardoor zijn huizen al sterk in prijs verlaagd voor kopers van huizen.