Gemiddeld beoordeeld met een 9
vestiging Zoetermeer
Contact0702210716
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Zoetermeer

Hoeveel bedenktijd heb je na het ondertekenen van de koopovereenkomst?

Harald Meurders

Door het ondertekenen van de koopovereenkomst is de aankoop definitief. Toch kun je als koper nog weer onder het contract uit. Je kunt namelijk gebruikmaken van de wettelijke bedenktijd en de koop nog weer ontbinden als je gebruik kunt maken van een voorbehoud. We leggen uit hoe het zit.

Het kopen van een woning is één van de belangrijkste financiële beslissingen uit het leven van een huiseigenaar. Je neemt waarschijnlijk een grote schuld op je schouders waar je mogelijk nog 30 jaar voor moet betalen. Een woning kopen moet dus geen impulsaankoop zijn en na het tekenen van de koopovereenkomst moet het je ook lukken om de financiering rond te krijgen. Wanneer kun je als koper van een woning nog weer onder de koop uit?

Je hebt 3 dagen wettelijke bedenktijd
Na het tekenen van het koopcontract heb je nog 3 dagen om na te denken. Na deze periode is de koop pas definitief. De bedenktijd begint de dag nadat je het contract hebt ondertekend en een door beide partijen getekende koopovereenkomst hebt ontvangen. Tijdens deze periode kun je nog onder de koop uit zonder opgave van reden. Het recht om de koop te annuleren kan jou niet worden ontnomen in het koopcontract.

Als de bedenktijd eindigt op een zaterdag, zondag of feestdag, dan loopt de bedenktijd door tot de eerste werkdag. In het geval 2 of 3 dagen in het weekend of op een feestdag vallen, heb je recht op een langere bedenktijd. Een langere bedenktijd afspreken mag, een kortere periode niet. Deze bedenktijd geldt overigens niet bij het kopen van grond waar nog geen woning op gebouwd is.

In het koopcontract kunnen ontbindende voorwaarden staan

In de koopovereenkomst kun je ontbindende voorwaarden op laten nemen. Als niet aan de gestelde voorwaarden is voldaan, kun je nog weer onder de koop uit zonder het betalen van een boete. De 3 meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

• Voorbehoud financiering

• Voorbehoud bouwkundige keuring

• Voorbehoud verkoop eigen woning

Voorbehoud financiering

Als het nog maar de vraag is of je de financiering rond krijgt, is het slim om een financieringsvoorbehoud met de verkoper af te spreken. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je 6 weken de tijd hebt om de hypotheek te regelen. In het geval je de benodigde hypotheek niet kunt afsluiten, kun je de koop ontbinden. Het is een zeer gebruikelijk beding omdat het voor kopers altijd de vraag is of het afsluiten van een hypotheek lukt.

Voorbehoud bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring geeft aan welke onderhoudskosten je aan de woning kunt verwachten. In de koopovereenkomst spreek je bijvoorbeeld af dat de kosten maximaal €10.000 mogen zijn. Zijn de noodzakelijke onderhoudskosten hoger? Dan kun je de koop annuleren. Of je maakt afspraken over de kosten.

Voorbehoud verkoop eigen woning

Je kunt een huis kopen waarvan de daadwerkelijke aankoop afhankelijk is van de verkoop van je eigen woning. Als je je woning niet voor een bepaalde datum verkoopt, kun je de koop annuleren. Dit voorbehoud is minder gebruikelijk geworden door de grote krapte op de woningmarkt.

Conclusie: maak goede afspraken met de verkopers

Na het ondertekenen van het koopcontract kun je dus nog een paar dagen onder het contract uit. Is het in jouw geval nodig om een voorbehoud in te bouwen bij het kopen? Schakel daarom een aankoopmakelaar in. Deze deskundige kan je helpen met advies en kan voor jou de onderhandelingen voeren met de makelaar van de verkopers.