Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Westland-Maassluis
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Westland-Maassluis

Wat is een waardebepaling? Wat houdt een waardebepaling in?

Juul Dijkhuis

Twijfel je tussen het verbouwen of het verkopen van je woning?

Wat jouw woning gaat opleveren in de verkoop kunnen wij ongeveer voor je inschatten. Een waardebepaling krijgen is vrijblijvend en kan je helpen bij het maken van keuzes.

Stel je voor: je bent klaar om je huis in de verkoop te zetten. Je hebt een verkoopbedrag in gedachten, maar is het een realistisch bedrag om de woning voor in de verkoop te zetten? In de praktijk gaat het anders. Voor het verkopen moet je een strategische vraagprijs bepalen. De uiteindelijke verkoopprijs staat los van deze waarde. Alleen een makelaar die de lokale huizenmarkt goed kent, kan een goede inschatting maken van de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs.

Wat houdt de vraagprijs in?

De juiste vraagprijs vergroot de kans op een snelle verkoop tegen een goed bedrag. Te hoog zitten kan serieuze potentiële kopers afschrikken. Je wilt ook niet te laag zitten, want dat kan tot gevolg hebben dat je niet krijgt waar je recht op hebt. Met een goede vraagprijs sta je sterker in je schoenen tijdens de onderhandelingen en voorkom je dat je jezelf tekort doet.

 Wat kun je verwachten van een waardebepaling?

Onze makelaars kunnen je vrijblijvend een waardebepaling geven. Dat is niet hetzelfde als het vaststellen van de vraagprijs voor de verkoop. Bij een waardebepaling krijg je te horen wat het huis je ongeveer gaat opleveren in de verkoop. Uiteraard blijft het altijd een schatting. De exacte verkoopwaarde is namelijk afhankelijk van wat de uiteindelijke koper ervoor wil betalen. Door ervaring kunnen we de verkoopwaarde wel zo goed mogelijk inschatten.

 Beslissingen baseren op een waardebepaling

Door te weten wat je woning bij verkoop zal opleveren, kun je inschatten of het kopen van een andere woning haalbaar is. De overwaarde van je huidige woning kun je namelijk gebruiken als aanbetaling voor je volgende koopwoning. Als de overwaarde groter is dan verwacht, kun je mogelijk toch het droomhuis kopen waarvan je dacht dat het niet mogelijk was om te kopen.

 Een waardebepaling is niet hetzelfde als een taxatie

Na het kopen van een woning heb je voor de hypotheek een taxatie nodig. Uit deze taxatie moet blijken wat de waarde van de woning is. Met een taxatie wil de bank voorkomen dat ze een te hoge hypotheek verstrekken op een woning waarvan de waarde bij verkoop lager is dan vooraf ingeschat. Een waardebepaling is hierbij onvoldoende.

 Ben je benieuwd met welk bedrag onze makelaars komen voor jouw woning? Maak vrijblijvend een afspraak. Wij komen graag bij je langs.