Gemiddeld beoordeeld met een 9.1
vestiging Venlo
Contact0778514716
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Venlo

Hoe bereid jij als koper een bezichtiging voor?

Harald Meurders

Hoe bereid je het bezichtigen van een huis goed voor?

Je haalt het optimale uit een bezichtiging na een goede voorbereiding. Hoe kun je een bezichtiging goed voorbereiden en waarom is dat zo belangrijk als potentiële koper?

Zodra je een huis binnenstapt, weet je al of dit het huis is voor jou. Toch moet je jezelf niet zomaar laten betoveren. Blijf je openstellen voor minpunten en zie ook hoeveel geld je moet investeren om het huis volledig naar jouw wensen te maken. Door vóór de bezichtiging al voorbereidingen te treffen, haal je het maximale uit je eerste bezichtiging. Een huis is namelijk geen impulsaankoop. Welke tips kun je baat bij hebben?

In wat voor buurt ligt het huis?
Vooral als je niet goed bekend bent in de buurt, moet je goed letten op de buurt. Rijd er ’s avonds of ’s nachts eens langs om te ervaren of er ook overlast in de straat te verwachten valt. Maak eens een wandeling in de buurt en ontdek hoe gemakkelijk je met het openbaar vervoer op het werk kunt komen. Ouders kunnen ook gelijk ontdekken hoe dichtbij de meest geschikte school is. Een huis kun je verbouwen, maar de ligging kun je niets meer aan veranderen. Die moet gewoon goed zijn.

Bestudeer de foto’s van het huis goed
Probeer vooraf al een duidelijk beeld te krijgen van het huis. Op foto’s kun je al pijnpunten ontdekken waar je tijdens de bezichtiging beter naar kunt kijken. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken aan het plafond. Let ook op de plattegronden. Je kunt thuis al ervaren hoe groot of klein de slaapkamers zijn. Dan kun je direct voor jezelf uitmeten of je ruimte genoeg hebt in de potentieel aan te kopen woning.

Zet voor jezelf vragen op papier
Na een bezichtiging heb je vaak nog vragen die je vergeten bent om te stellen. Dat voorkom je door de belangrijkste vragen op een papiertje te zetten en deze mee te nemen. Neem rustig de tijd om tijdens het bezichtigen antwoorden te krijgen op je vragen. Voordat je biedt moet je goed weten wat je koopt. Stel dus vooral vragen over het huis.

Houd rekening met je onderzoeksplicht
De verkoper heeft een mededelingsplicht. Bestaande gebreken moeten gemeld worden. Daar staat de onderzoeksplicht van de kopers tegenover. Vraag tijdens het bezichtigen in ieder geval of er ook gebreken aan het huis zitten waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je een bod uitbrengt. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, kun je een deskundige een rapport laten opmaken over de onderhoudskosten die je kunt verwachten om het huis in een goede staat te krijgen.

Maak foto’s om later het huis weer te visualiseren
Zodra je thuis bent, weet je niet meer precies hoe het zit in de verschillende ruimtes. Door het maken van foto’s of een video, kun je de foto’s of de beelden thuis nog een keer weer bekijken. Dat maakt het beslissen over het wel of niet bieden eenvoudiger. Vraag wel eerst om toestemming, want de verkopers of de makelaar kunnen er bezwaar tegen hebben.

Wil je ondersteuning bij het bezichtigen van een huis en bij het koopproces? Met een aankoopmakelaar neem je jouw eigen deskundige mee. De aankoopmakelaar weet goed waar je op moet letten, bekijkt de kleine lettertjes in de koopovereenkomst en weet wat een redelijk bod op het huis is.