Gemiddeld beoordeeld met een 9
vestiging Helmond
Contact0492743012
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Helmond

Hoe belangrijk is het energielabel bij de verkoop van je woning?

Juul Dijkhuis

Hoe belangrijk is het energielabel bij de verkoop van je woning?

Verkopers van een huis zijn verplicht om het energielabel van het huis te overhandigen aan de kopers. Dit werd in het verleden gezien als een formaliteit, maar door de sterk gestegen energielasten is het energielabel belangrijker geworden. Het zegt namelijk veel over de energiezuinigheid van een huis.

Door de energietransitie waar we in zitten is er veel politieke aandacht voor het energiezuiniger maken van huizen. Ook door de steeds verder stijgende energielasten worden huishoudens gestimuleerd om hun huis te verduurzamen. Het maandelijkse voorschot dat energiebedrijven in rekening brengen, is een steeds groter deel van het maandbudget. Voor kopers van huizen wordt het energielabel dus steeds belangrijker.

Wat houdt het energielabel in?
Oorspronkelijk waren er zeven waarderingen mogelijk binnen het energielabel. De meest energiezuinige huizen kregen een A als waardering voor de energiezuinigheid. De minst energiezuinige huizen kregen een label G. Tegenwoordig zijn er extra labels toegevoegd voor de meest energiezuinige of zelfs energie neutrale huizen. Nog steeds kun je label A krijgen, maar voor de zeer energiezuinige huizen zijn de volgende labels toegevoegd:

· A+

· A++

· A+++

· A++++

  Een verstrekte energielabel blijft 10 jaar geldig. Daarna moet het energielabel opnieuw worden vastgesteld. Sinds 1 januari 2021 wordt het energielabel vastgesteld door een energieadviseur. Vóór 2021 kon het definitieve energielabel online worden aangevraagd. Door het uploaden van documenten waaruit bleek dat je huis verduurzaamd had, kon de definitieve versie worden vastgesteld.

Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop
Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om het definitieve energielabel in de advertentietekst te vermelden. Door deze verplichting moet het energielabel dus al definitief zijn op het moment dat een huis in de verkoop komt. Tot 1 januari mocht het nog een voorlopige energielabel zijn. Een voorlopige energielabel is niet meer dan een schatting op basis van gegevens die over het huis bekend zijn. Deze schatting wordt onder andere gebaseerd op de woningtype en het bouwjaar.

Een hogere verkoopprijs door een verbeterd energielabel?
Bij een verdere stijging van de energiekosten zal de energiezuinigheid meer effect krijgen op de verkoopprijs. Het is niet uit te sluiten dat de maximale hypotheek op het inkomen van huizenkopers in de toekomst afhankelijk wordt van het energielabel. Hierdoor is het voor huiseigenaren van groot belang om de nadruk te leggen op de energiezuinigheid van de eigen woning. Niet alleen om de toekomstige verkoopprijs te laten stijgen, maar ook om de eigen woonlasten te drukken.

Overweeg jij het verkopen van je huis? Onze makelaars komen graag bij je langs voor een vrijblijvende waardebepaling.