Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Helmond
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Helmond

Wat is het verschil tussen een courtage makelaar en een vast bedrag makelaar?

Harald Meurders

Voor de hulp van een makelaar kun je op twee manieren afrekenen. Je betaalt een courtage over het verkoopbedrag of je spreekt met de makelaar een vast bedrag af. Wat zijn de verschillen tussen deze twee manieren van afrekenen met de verkopende makelaar?

Voor het verkopen van je huis voor een goed bedrag schakel je een makelaar in. Daarnaast heeft een makelaar ook nog als voordeel dat alles voor je wordt geregeld en juridisch wordt het ook goed dichtgetimmerd. Wij nemen je mee in de voordelen en de nadelen van de opties die je hebt om af te rekenen met de makelaar.

Kiezen voor een vast bedrag makelaar

Je kunt met je makelaar een vast bedrag afspreken ongeacht waarvoor het huis wordt verkocht. Dit heeft als voordeel dat je vooraf weet wat je betaalt na verkoop van het huis. Je kunt het bedrag reserveren en achteraf komen er geen onaangename verrassingen meer in de vorm van een hoger tarief dan vooraf verwacht. In de praktijk blijkt dat je bij een courtage makelaar vaak een hogere rekening stuurt dan bij een vast bedrag makelaar. Als je niet verkoopt, betaal je zowel bij een courtage makelaar als bij een vast bedrag makelaar kosten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor de publicatie op Funda en de kosten voor de fotograaf.

Kiezen voor een courtage makelaar

Het betalen van een courtage betekent dat je een bepaald percentage van het verkoopbedrag met de makelaar afrekent als vergoeding voor de bemoeienis. De kosten voor jou worden hoger als het huis voor een hoger bedrag wordt verkocht dan vooraf was ingeschat. Je betaalt dus meer aan de makelaar als je voor een hoger bedrag verkoopt. Toch heb je liever dat je bij een hogere verkoopopbrengst geen extra makelaarskosten maakt. Het is namelijk jouw huis dat meer in de verkoop oplevert. Daar moet jij van profiteren, en niet de verkopende makelaar.

Let bij de verkoop vooral op kwaliteit

Besparen op de kosten voor de verkopende makelaar moet niet zorgen voor een lagere verkoopopbrengst of voor een slechtere kwaliteit. Bij het verkopen van je huis is het belangrijk dat de potentiële kopers goed geïnformeerd worden over het verkoopproces en bij de onderhandelingen over de prijs kan de verkopende makelaar het verschil maken. Kies dus vooral voor een degelijke begeleiding in plaats van een verkoopproces waarin je veel zelf moet doen. Kiezen voor een uitgeklede dienstverlening kan wel, maar dan moet je zelf goed weten hoe het moet en wat de rechten en de plichten zijn.

Wist je dat je als koper ook een makelaar kunt inschakelen?

Ook voor het kopen van een huis kun je baat hebben bij de professionele hulp van een makelaar. Een aankoopmakelaar kan voor je inschatten of de verkoper een eerlijke prijs vraagt en de aankoopmakelaar kan het biedproces van jou overnemen, waardoor je vaak sterker staat. Kennis van de markt is namelijk een groot voordeel bij het bieden op een huis.

Overweeg je het verkopen van je huis? Laat onze makelaar gratis een schatting maken van de verkoopprijs. Met een goede indicatie op zak, kun je zelf ook gerichter zoeken naar je volgende koopwoning.