Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Helmond
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in Helmond

Wil je een huis kopen? Wat zijn de valkuilen?

Harald Meurders

Wil je een huis kopen? Wat zijn de valkuilen?

 

Met plannen voor het kopen van een huis kun je maar beter geen misstap begaan. Een foute beslissing kan je koopkansen namelijk verkleinen. Doordat het overbieden niet meer de standaard is, ontstaan er kansen. Welke valkuilen moet je overheen springen?

 

Sinds begin 2022 zijn de hypotheekrentes hard gestegen. Dit zorgt voor hogere maandlasten. Aan de andere kant dalen de huizenprijzen en het overbieden op huizen is minder gebruikelijk geworden. Met de juiste aanpak en met de hulp van een aankoopmakelaar kun je jouw kans grijpen. We vertellen je alvast waar je goed op moet letten.

 

Heb aandacht voor de nadelen van een huis

Zodra je een huis binnen komt, kun je betoverd raken. Je gaat voor het huis en het moet gewoon lukken. Dit gevoel is goed voor te stellen, maar heb ook aandacht voor de nadelen van het huis. Als je enthousiast bent, kun je de neiging hebben om grote nadelen van het huis af te zwakken. Nadelen kunnen het huis namelijk toch een miskoop maken. Zorg dat je met beide benen op de grond blijft. Neem daarom een aankoopmakelaar mee om met jou mee te kijken.

 

Blijf vasthouden aan harde eisen

Tegenwoordig heb je als koper weer meer keuze. Huizen vliegen niet meer als warme broodjes over de toonbank. De macht verschuift weer meer naar de kopers. Maak hier gebruik van en blijf daarom vasthouden aan eisen. Je zoekt bijvoorbeeld een huis met een extra slaapkamer. Als een huis voorbij komt zonder de extra slaapkamer, kun je deze gewoon voorbij laten gaan. Neem geen genoegen met minder. Blijf vasthouden aan de harde eisen. Je legt er veel geld voor neer, dus zorg ervoor dat het huis past bij jouw wensen.

 

Let goed op het energielabel van huizen

Door de hoge energieprijzen doe je er verstandig aan om goed op het energielabel te letten voordat je een huis koopt. De energiezuinigste huizen hebben een Label A++++ en de minst energiezuinige huizen hebben het energielabel G. Het label zegt veel over hoeveel je maandelijks gaat betalen aan energiekosten. Met een slecht energielabel weet je ook dat je de komende jaren nog moet investeren in het energiezuiniger maken van het huis.

 

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

In de periode dat de huizenmarkt overspannen was, werd vaak afgezien van een bouwkundige keuring. In deze periode stonden potentiële kopers in de rij om te kopen. De geïnteresseerden die gingen voor een bouwkundige keuring, liepen het risico dat de verkopers gingen kiezen voor een andere geïnteresseerde. Nu de huizenmarkt minder overspannen is, krijg je ook weer ruimte voor het uit laten voeren van een bouwkundige keuring.

 

Laat het onderhandelen aan de specialist over

De onderhandelingen over de koopsom en de condities waaronder je koopt moet je aan de specialist overlaten. De verkoper heeft namelijk ook een deskundige ingeschakeld die voor de belangen van de verkoper op komt. Als je de onderhandelingen zelf doet, sta je gelijk al met 1-0 achter.

 

Ben je op zoek naar een huis en kun je daar wel hulp bij gebruiken? Naast het verkopen van huizen helpen wij ook graag bij het aankopen. Graag komen we met jou in gesprek.