Gemiddeld beoordeeld met een 9.4
vestiging IJmond
Contact0255201156
Je bekijkt nu de pagina van onze
vestiging in IJmond

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

Harald Meurders

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

Een verrot kozijn kun je zelf ook wel ontdekken, maar gebreken aan huizen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Met een bouwkundige keuring kun je een huis laten controleren op kwaliteit door een expert op dat gebied. Als koper van een huis wil je namelijk weten wat je koopt. Je weet dan welke kosten je ongeveer kunt verwachten om het huis in een goede staat te krijgen of te houden.

Een huis kopen is een grote investering waar je na aankoop vaak 30 jaar maandlasten uit krijgt. Na het kopen wil je geen onaangename verrassingen door extra kosten om het huis in een goede staat te krijgen. Een scheur in de muur kan onschuldig zijn, maar het kan ook duiden op funderingsproblemen.

Verkopers hebben een mededelingsplicht en kopers een onderhoudsplicht
De verkopers van een huis moeten bekende gebreken aan het huis melden aan de kopers. Dit is nog geen garantie voor de kopers. Het kan voorkomen dat verkopers niet op de hoogte zijn van gebreken. Of de verkopers zijn er wel van op de hoogte, maar schatten de noodzaak van het melden niet goed in. Bij een geschil is het niet eenvoudig voor de kopers om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud te claimen bij de verkopers. De kopers hebben namelijk een onderzoeksplicht. Met een bouwkundige keuring kun je veel ellende voorkomen.

Wat houdt een bouwkundige keuring in?
Een bouwkundige gaat een visuele controle doen. Dat betekent dat er niet wordt gebroken, maar dat de deskundige gaat zoeken naar gebreken die zo waarneembaar zijn. De bouwkundige controleert bijvoorbeeld de staat van een plat dak, zonder iets los te maken aan het dak om eronder te kijken. Na een bouwkundige keuring heb je geen 100% garantie dat het huis geen gebreken heeft, maar je krijgt er wel meer duidelijkheid over.

Is de bouwkundige keuring verplicht?
Nee, de bouwkundige keuring is niet verplicht, maar is wel aan te raden. In de voorlopige koopcontracten is de bouwkundige keuring tegenwoordig wel standaard opgenomen. Toch is het niet verplicht, want dit voorbehoud is door te halen in het contract. Kopers doen wel vaak een bod onder voorbehoud van financiering en met de uitkomsten van een bouwkundige keuring als voorbehoud.

Met een bouwkundige keuring weet je wat je koopt.
Je laat een bouwkundige keuring uitvoeren om uit te zoeken of er verborgen gebreken zijn. Daarnaast is het ook goed voor jezelf. Uit de bouwkundige keuring komt namelijk een schatting van het bedrag dat je in het huis moet investeren. Als je er teveel geld in moet investeren, is het kopen van het huis mogelijk niet verstandig. Met een bouwkundige keuring in de hand kun je ook opnieuw onderhandelen met de verkoper, als de uitkomsten uit het rapport tegenvallen.

Heb je vragen over het kopen van een huis of wil je hulp van ons bij het kopen van een huis? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je ondersteunen als aankoopmakelaar.