Neem contact op

Wat kun je met overwaarde doen als jij je woning verkoopt?

Juul Dijkhuis

Wat kun je met overwaarde doen als jij je woning verkoopt? 

Door de explosief gestegen huizenprijzen heb je waarschijnlijk een ruime overwaarde in je huis opgebouwd. Deze waarde zit vast in je huis, maar het is wel een prettig idee om een groot bedrag achter de hand te hebben. Wat kun je met de overwaarde?

Zolang de overwaarde vastzit in je huis, zit het geld vast. Zodra je het huis verkoopt kun je de volledige overwaarde incasseren en anders besteden. Wat de mogelijkheden met de overwaarde zijn, praten wij jou graag over bij.

Door de overwaarde de hypotheekrente verlagen
De hoogte van de hypotheekrente is mede afhankelijk van het risico dat de geldverstrekker loopt. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), heb je recht op een lagere hypotheekrente. Dat komt doordat schulden bij gedwongen verkoop van het huis worden kwijtgescholden als het bijvoorbeeld is veroorzaakt door arbeidsongeschiktheid of door werkloosheid.

Als je geen hypotheek met NHG hebt, kun je door de opgebouwde overwaarde recht hebben op een lagere hypotheekrente. Je kunt bij jouw bank informeren naar de mogelijkheden. Op deze manier kun je besparen op de hypotheeklasten zonder de hypotheek over te sluiten.

Dankzij de overwaarde je huis verduurzamen
De energiekosten zijn sterk aan het stijgen. Je kunt dankzij de overwaarde een extra hypotheek nemen, en met het vrijgekomen geld jouw huis verduurzamen. Daarmee verhoog je het comfort en je zorgt voor een lagere energierekening. Door de extra hypotheek krijg je hogere hypotheeklasten, maar door de duurzame maatregelen juist een lagere energierekening. Het kan ook nog eens zorgen voor een verbeterde energielabel, en dus voor een hogere waarde van je huis.

Met de overwaarde jouw huis verbouwen
Door een overwaarde in je huis is de geldverstrekker bereid om een extra lening te verstrekken met je huis als onderpand. Je vestigt een tweede hypotheek op het huis en het geleende bedrag gebruik je om jouw huis nog beter af te stemmen op je woonwensen. Door de extra lenig stijgen je maandlasten.

De overwaarde gebruiken voor consumptieve bestedingen
Met voldoende overwaarde in je huis kun je er ook voor kiezen om een extra hypotheek te nemen. Het bedrag laat je vervolgens gewoon op je bankrekening storten. Hiermee kun je een droom uit laten komen. Je financiert op deze manier bijvoorbeeld een sabbatical leave van één jaar. De rentelasten die voortkomen uit deze hypotheekschuld, kun je niet in mindering brengen op je inkomen.

De overwaarde gebruiken voor de volgende koopwoning
Voor de aankoop van je volgende woning kun je de opgebouwde overwaarde goed gebruiken. Als je een huis koopt zonder dat je huidige woning verkocht is, kun je een overbruggingshypotheek krijgen. Op deze manier hoef je niet te wachten tot je huidige woning echt overgedragen is op de nieuwe eigenaren met het kopen van je volgende huis.
Senioren kunnen door het verkopen van een groot huis en weer een kleiner huis kopen, ook nog eens flink veel geld overhouden. Vooral huizen met veel vierkante meters leveren veel op in de verkoop. Op deze manier kun je ook de maandlasten na jouw pensionering verlagen.

Je pensioen aanvullen dankzij de overwaarde
Overwaarde in je huis is niet gelijk te stellen met pensioenopbouw. De overwaarde is namelijk fictief. Zodra de huizenprijzen weer zakken, gaat ook de overwaarde omlaag. Als je binnenkort met pensioen gaat of al pensioengerechtigd bent, kun je de overwaarde gebruiken voor extra bestedingsruimte.

Overwaarde laten zitten voor je nabestaanden
Zodra je overlijdt gaan je bezittingen en schulden naar je nabestaanden. Als je kinderen en een huwelijkspartner of een geregistreerde partner hebt, zijn zij jouw wettelijke nabestaanden. Na jouw dood krijgen de nabestaanden de overwaarde. Ze kunnen het huis verkopen en de overwaarde onderling verdelen.

Heb je plannen voor het kopen van een ander huis? Onze makelaars kunnen jou helpen in de zoektocht naar een ander huis.