Neem contact op

Wat zijn de risico's van een te hoge vraagprijs?

Harald Meurders

Wat zijn de risico's van een te hoge vraagprijs?

Volgens het CBS wordt de helft van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Toch is dit geen vrijbrief om maar te vragen wat je wil bij de verkoop. Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond.

Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar. Het bepalen van de vraagprijs zit namelijk een duidelijke theorie achter. Onze makelaars werken hier dagelijks mee en weten wat ze doen.

Een vraagprijs kan ook te hoog zijn

Stel, je hebt een huis met een geschatte waarde van €350.000. Dit bedrag kun je als vraagprijs hanteren, maar je kunt het huis ook inzetten op €385.000. Uiteraard houden makelaars rekening met het bedrag dat het huis in het beste geval kan opleveren, echter te hoog inzetten kan er ook voor zorgen dat jouw huis buiten het zoekgebied van potentiële kopers valt. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de geïnteresseerden er ook al van uitgaan gaan dat er wordt overgeboden. Daarom gaan potentiële kopers met een budget van €350.000 mogelijk geen huizen meer bezichtigen die ver boven het budget liggen. Dit kan een gemiste kans zijn.

Niet alle huizen worden snel verkocht

Een te hoge vraagprijs kan ervoor zorgen dat je de plank mis slaat. Dat is jammer, want vooral de eerste weken na het in de verkoop zetten zijn voor de verkoop belangrijke weken. Veel huizenzoekers bekijken dagelijks het nieuwe online aanbod. Huizen die nieuw in de verkoop staan krijgen de meeste aandacht. Huizen die al weken in de verkoop staan kunnen ook argwaan wekken. Geïnteresseerden kunnen zich afvragen waarom jouw huis nog niet verkocht is.

Beter in één keer goed inschatten dan later de vraagprijs verlagen

Door een te hoge vraagprijs kun je in de loop der weken of maanden ook genoodzaakt zijn om de vraagprijs te verlagen. Daar scoor je geen punten mee, want potentiële kopers in jouw regio weten vaak goed dat je in eerste instantie een hogere vraagprijs had. Dit zorgt voor een slechtere onderhandelingspositie. De potentiële kopers gaan er al vanuit dat ze nog iets van de vraagprijs af kunnen krijgen. Het is immers eerder niet gelukt om te verkopen.

Het accepteren van een bod boven de vraagprijs geeft ook een risico voor de verkopers

Zodra je huis verkocht is, hebben de kopers nog een aantal weken de tijd voor het regelen van de financiering. Met een bod boven de vraagprijs is het ook voor de verkopers spannend of de kopers de hypotheek krijgen. Als het niet lukt, moet het huis weer in de actieve verkoop op zoek naar de koper die een redelijk bod neerlegt en die ook de financiering rond krijgt. Je wilt een zo hoog mogelijk verkoopbedrag voor je huis, maar na de schriftelijke verkoop blijft het nog wel even afwachten.

Wil je een inschatting wat ongeveer de vraagprijs van jouw huis is? Wij kunnen het vrijblijvend voor je bepalen.