Neem contact op

Ander huis kopen of gaan verbouwen?

Juul Dijkhuis

Ander huis kopen of gaan verbouwen?

Voldoet jouw huis niet meer aan de wensen? Je kunt dan twee dingen doen. Het huis verkopen en een huis zoeken dat perfect aansluit op jouw wensen of je haalt de sloophamer door je huis en je gaat verbouwen. Als je woonplezier wordt verpest door een irritante buurman of een zoemende windmolen achter je huis, kun je beter verhuizen. Welke overwegingen moet je maken?

De gedachte om weken in een bouwput te wonen kan je een mentale dip geven. Het vooruitzicht om al je spullen in te pakken en in de volgende woning weer uit te pakken geeft jou mogelijk ook geen energieboost. Maar zodra het geregeld is, zit je weer comfortabel in je huis. Wat is wijsheid?

Wanneer is verbouwen de verstandigste keuze?

Ben je gehecht aan je woonplek en ben je erg blij met je buurt? Dan kun je hopelijk met een verbouwing je huis weer laten voldoen aan je woonwensen. Een tekort aan woonruimte los je op door het plaatsen van een aanbouw. De verbouwing zorgt voor meer comfort en het komt de waarde van je huis natuurlijk ook ten goede. Wees wel eerlijk naar jezelf toe. Los je de bezwaren echt op met een verbouwing?

Wanneer pak je direct je verhuisdozen in?

Lost een verbouwing niet jouw ‘woonprobleem’ op of vind je het een prettige gedachte om te vertrekken naar een nieuwe woning? Vergeet het verbouwen en zorg ervoor dat je deze week nog een ‘te koop’ bordje in de tuin krijgt. Wist je dat verhuizen nog een extra voordeel heeft? Je kunt de huidige dure hypotheek inruilen voor een nieuwe goedkope hypotheek voor de volgende woning.

Let ook gelijk op de duurzaamheid.

Sta ook stil bij de duurzaamheid als je kiest voor het verbouwen. In de toekomst wordt de energiezuinigheid van je huis steeds belangrijker, dus neemt dit gelijk mee in de verbouwing. Mogelijk kun je er ook nog een subsidie voor krijgen. Ook kun je meer hypotheek krijgen als je direct ook gaat verduurzamen. Let bij het verhuizen ook op de energiezuinigheid van de volgende koopwoning. Naar verwachting wordt energie namelijk duurder in de toekomst.

Zorgt de verbouwing voor een stijging van de overwaarde

Niet alle verbouwingen zie je ook terug in een stijging van de waarde van het huis. Droom jij bijvoorbeeld van een grote slaapkamer met een walk in closet en wil je hier een kleine slaapkamer voor opofferen? Besef goed dat je de kosten van een dergelijke verbouwing niet weer terugziet in een sterk gestegen woningwaarde. Een extra slaapkamer zal waardevoller zijn dan een walk in closet. Als je binnen een paar jaren na de verbouwing alsnog verkoopt, was de verbouwing achteraf niet de juiste keuze.

Ga gelijk voor een ander huis gericht op de toekomst

Een bijkomend voordeel van verhuizen is dat je gelijk een huis uit kunt zoeken gericht op de toekomst. Je kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je koopt een kleiner huis met gelijk al een badkamer en een slaapkamer op de begane grond. Door het kopen van een dergelijke woning ben je overal op voorbereid.

Ben je eruit en wil je verhuizen? Wij helpen je graag met het verkopen van je huis. Door een snelle verkoop tegen een hoog bedrag, kun je zo snel mogelijk je wooncarrière weer voortzetten.