Gemiddeld beoordeeld met een 9.2
9.2
Neem contact op

Er is geen perfect moment voor het kopen van een huis

Harald Meurders

Er is geen perfect moment voor het kopen van een huis 

De hypotheekrentes zijn aan het stijgen en de gekte gaat uit de huizenmarkt. Het massaal overbieden is niet meer nodig en de huizenprijzen lijken zich te stabiliseren. Je weet nooit wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor het kopen van een huis, maar langer afwachten kan achteraf gezien een verkeerde beslissing zijn.

Het kopen van een huis is een investering waar ook risico’s aan kleven. Na de aankoop kunnen de huizenprijzen inzakken of dan blijkt dat het huis bouwkundige gebreken vertoont. Tegen sommige risico’s kun jij je wapenen, en andere risico’s horen er gewoon bij. Weten wat de gevaren zijn, geeft jou de kans om een weloverwogen beslissing te maken.

Waarom is er geen perfect aankoopmoment?

In januari 2022 kon je de hypotheekrente nog voor 20 jaar vastzetten onder de 2%. Het kopen van een huis in deze periode had als nadeel dat er een grote run was op huizen die in de verkoop kwamen. Zodra het bordje in de tuin stond, was het huis ook al volgepland met bezichtigingen. Potentiële kopers wisten dat ze fors boven de vraagprijs moesten bieden, dus dat gebeurde ook. Nu betaal je een hogere hypotheekrente, maar heb je wel weer de kans om een huis te kopen voor een lager bedrag. Kortom, er is geen perfect moment. Er zijn altijd voordelen en nadelen. 

Door het afbetalen van de hypotheekschuld daalt de hypotheekschuld naar nul

Na het kopen van een huis is het belangrijk om de schulden te verlagen. Dit gebeurt door aflossingen op de hypotheekschuld. Door het afbetalen op de hypotheek ben je beter bestand tegen waardedalingen. In de moderne hypotheken los je de volledige hypotheekschuld af gedurende de looptijd van maximaal 30 jaar. Hierdoor is het risico van waardedalingen goed in te dammen. Op deze manier bouw je waarde op in het huis. Een schuldenvrij huis geeft je ook financiële ruimte in de toekomst.

Het afwachten kan het kopen van een huis duurder maken

De komende maanden of jaren kunnen de huizenprijzen gaan zakken. Toch kun jij je toekomst hier niet op afstemmen. Een stabilisering of zelfs een verdere stijging van de prijzen is ook niet uitgesloten. Er blijft immers een groot tekort aan huizen de komende jaren. Er zijn plannen om honderdduizenden huizen bij te bouwen, maar dat zorgt nog niet gelijk voor verlichting op de huizenmarkt. Door een nog verdere stijging van de hypotheekrentes kan het afwachten ook zorgen voor een verkleining van de kansen op het kopen van een huis.

Het huis vinden dat goed aansluit op jouw wensen maakt het verschil

Bij het zoeken naar een huis loop je vaak gewoon tegen de best mogelijke woning aan. Het huis waar je het al vaker over gehad hebt, komt bijvoorbeeld in de verkoop. Op dat moment is het niet de vraag of het een goed aankoopmoment is. Zodra je de kans hebt, sla je toe.

Staat het voor jou ideale huis in de verkoop? Ga in overleg met een aankoopmakelaar om samen de mogelijkheden te bekijken. Van de aankoopmakelaar krijg je advies over waar je op moet letten, en je hebt hulp van een deskundige. Ook voor het aankopen van een huis kun je onze makelaars inschakelen. Met hulp komt een koophuis direct al dichter bij.