Neem contact op

Hoe maak je jouw woning verkoop klaar?

Harald Meurders

Je hebt de beslissing genomen, het huis gaat in de verkoop. De verkoop zelf regelen wij voor je, maar met de juiste voorbereidingen verkoop je jouw huis beter. Je kunt namelijk aan een paar touwtjes trekken voor een betere verkoopprijs. Heb vooral geen stress door de verkoop, maar probeer de waarde van je huis wel te verhogen op een eenvoudige manier.

Er is een ware run op huizen die in de verkoop komen, maar toch is er geen reden om achterover te leunen. Je moet je huis namelijk wel zo goed mogelijk verkopen. Vooral als je zelf ook weer een ander huis koopt, is het belangrijk dat je met de overwaarde in je huis een vliegende doorstart kunt maken op de huizenmarkt. Het is namelijk stukken eenvoudiger zoeken naar een ander huis als je extra geld achter de hand hebt.

Laat je huis ‘shinen’

Je huis moet niet een goede indruk maken op de potentiële kopers, maar een verpletterende indruk. Besteed dus aandacht aan de woning voordat het huis in de verkoop komt. Werk bijvoorbeeld achterstallig onderhoud weg voordat de foto’s voor de verkoop worden gemaakt. Heeft je zoon nog steeds een CARS-behang wat hij al ontgroeid is? Doe er een fris nieuw behang in voor de volgende eigenaren. Je zoon zal het ook waarderen zolang jullie nog in het huis wonen.

Je huis geschikt maken voor de verkoop begint maanden vóór de verkoop

Een week vóór de verkoop kun je nog een paar schilderklussen oppakken. Je kunt het ook grondig aanpakken door meerdere weken de tijd te nemen om grotere minpunten aan je huis weg te werken. Laat een raam met een scheur bijvoorbeeld nog snel vervangen. Vaak vergoedt de verzekeraar waar de opstalverzekering loopt de kosten. Je kunt zelfs overwegen om een lelijke vloer te vervangen door er een goedkope laminaatvloer in te leggen. Dit soort verbeteringen kunnen een groot verschil maken voor de verkoopprijs.

Ruim vooral op

Maak bijvoorbeeld van een rommelige zolder een volwaardige slaapkamer. Dit kan voor de verkoopprijs een groot verschil maken. Je moet namelijk voorkomen dat potentiële kopers door de rommel heen moeten kijken, wat ze vaak niet kunnen. Hetzelfde geldt voor de tuin. Heb je de zijkant in gebruik voor het opslaan van bouwmaterialen waar je ooit nog mee wilt verbouwen? Nu je gaat verhuizen kunnen deze spullen waarschijnlijk wel naar de stortplaats. Of maak een vriend er blij mee, zorg er in ieder geval voor dat het niet in het zicht ligt.

Je huis zelfs nog restylen?

De kopers kopen het huis en niet de spullen. Toch kunnen de spullen in je huis een negatief effect hebben op de beleving van de potentiële kopers. Je hebt bijvoorbeeld een hele grote hoekbank in je kamer. De bank biedt jou comfort, maar het nadeel is dat de potentiële kopers het gevoel hebben dat de woonkamer krap is. Je gaat geen dure nieuwe bank kopen voor de verkoop, maar je kunt de bank tijdelijk opslaan en een andere goedkope bank neerzetten. Of je kamer heeft een statement met een uitgesproken gifgroene muur. Jij vindt het waarschijnlijk leuk, maar de meeste mensen houden van neutrale kleuren.

Zodra je klaar bent voor de verkoop, horen wij het graag van jou. Het verkopen voor een topbedrag nemen wij graag op ons namelijk. Wij weten hoe jij jouw huis goed verkoopt.