Neem contact op

Huis verkopen in corona tijd?

Harald Meurders

Waarschijnlijk kun je het woord ‘corona’ niet meer horen, maar we willen het er toch nog een keer over hebben. Sorry alvast daarvoor! Door het coronavirus loopt het verkopen van een huis nu anders, maar corona heeft geen vat gekregen op de huizenmarkt. Vorig jaar maart werden sterk dalende huizenprijzen voorspeld, maar de huizenprijzen zijn juist ontploft. Dit is het moment om je huis in de etalage te zetten. Wij leggen uit waarom.

Door het coronavirus is een open huis met tientallen geïnteresseerden ‘not done’. Dat was in 2020 ook al niet mogelijk, maar de huizenmarkt is niet in mineur gekomen. Sterker nog, de huizenprijzen zijn in een stijgende lijn terechtgekomen. In januari 2021 waren de gemiddelde huizenprijzen 9,3% hoger dan in januari 2020.

Kijkers moeten zich aan de coronaregels houden

Tijdens het bezichtigen is het niet de bedoeling dat de kijkers de kans krijgen om het virus over te dragen door het aanraken van bijvoorbeeld deuren en kastjes. Dat kan op twee manieren worden voorkomen, namelijk door het dragen van handschoenen of het vooraf ontsmetten van de handen. Hier is aandacht voor. Wij zorgen er ook voor dat het huis wordt geventileerd tijdens de bezichtiging om de kans op besmettingen zo klein mogelijk te maken. De gezondheid van verkopers, potentiële kopers en de makelaar is prio nummer één.

Wat is het effect van het coronavirus op de huizenmarkt?

Het virus zorgt ervoor dat de bezichtigingen en de biedingen anders lopen. Bij het bezichtigen is een mondkapje gebruikelijk en het is niet de bedoeling dat potentiële kopers met meerdere mensen een huis in gaan. Het onderhandelen over de prijs gaat het liefst via de telefoon of e-mail, maar dat was al gebruikelijk. Makelaars zijn inmiddels meesters geworden in het bewaken van de coronaregels. Met vaste regels is je huis verkopen gewoon mogelijk ondanks corona.

Is online bezichtigen een alternatief?

Via een online presentatie kun je het huis ook laten zien aan potentiële kopers, maar daarmee verkoop je jouw huis niet. Een huis moet je live zien, voelen en ruiken om een gevoel bij het huis te krijgen. Het online bezichtigen van een huis kan de fysieke bezichtiging nooit vervangen. Je kunt het vergelijken met een auto kopen na een online proefrit. Op beeld kun je een indruk krijgen, maar voor de beleving en de ervaring is een echte bezichtiging nodig.

Het coronavirus heeft invloed op het besteedbaar inkomen

Het virus lijkt bijna onder controle, maar we zijn nog niet uit de economische malaise. Veel bedrijven worden nu financieel overeind gehouden met overheidssteun. Wat gaat er gebeuren als deze wegvalt? Veel ondersteunde bedrijven hebben geen vet meer op de botten en het is nog maar de vraag of ze het gaan overleven zodra alles weer ‘normaal’ is. Er komt hierdoor waarschijnlijk nog een financieel zware tijd aan. Met dit in gedachten kun je het verkopen van je huis beter niet uitstellen.

Zodra de hypotheekrentes stijgen kan de klad komen in de verkopen, dus pak de kans die er nu ligt. Zet je huis in de verkoop ondanks corona en neem contact op met een van onze makelaars.