Gemiddeld beoordeeld met een 9.2
9.2
Neem contact op

Klanten worden benadeeld door hun eigen courtage-makelaar!?

Juul Dijkhuis

Het tv programma Radar heeft undercover onderzoek gedaan naar de praktijken van een aantal makelaars. Hieruit blijkt dat vraagprijzen bewust te laag worden ingeschat om op deze manier bonussen op te strijken. Het gebeurt zelfs dat aankoop- en verkoopmakelaars onder één hoedje spelen om er zelf beter van te worden. Hieruit blijkt maar weer dat onze manier van courtage rekenen en onze werkwijze de eerlijkste manier van werken is.

Huizen worden in de huidige markt eenvoudig verkocht tegen hoge koopsommen. Het is gebruikelijk geworden om flink boven de vraagprijs te bieden. Dit wetende zijn er makelaars die afspraken maken gericht op een hogere verdienste bij biedingen boven de vraagprijs. Uit het onderzoek van Radar blijkt dat ook leden van de NVM een oneerlijke handelswijze hanteren. Dat is vreemd, want het druist in tegen de eigen gedragscode.

Wat blijkt uit de bevindingen van Radar?

Voor het onderzoek hebben ze elf aankoopmakelaars ingeschakeld. Richting de nepklant waren de makelaars direct al zeer loslippig. Ze gaven aan dat verkopende makelaars vaak lucratieve constructies aanbieden. Bij biedingen boven de vraagprijs ontvangt de verkopende makelaar bijvoorbeeld een bonus van 10%. Voor het opdrijven van de verdiensten worden de vraagprijzen bewust te laag ingeschat met als intentie een flinke bonus binnen te harken. Ook blijken er Whatsapp-groepen te zijn waarin makelaars elkaar informatie toespelen, soms in het nadeel van hun eigen klanten.

Ook is er een verdienmodel bedacht om potentiële kopers te dwingen om met een aankoopmakelaar in zee te gaan. Huizen worden vooraf onderling door makelaars met elkaar gedeeld, zodat potentiële kopers zonder een aankoopmakelaar geen kans meer krijgen. Het wordt nog erger, want er wordt ook informatie gedeeld over de hoogte van biedingen. Met deze kennis kan een potentiële koper met een aankoopmakelaar net een fractie boven het huidige hoogste bod gaan zitten.

Door wanpraktijken wordt de huizenmarkt nog lastiger gemaakt

Het is voor potentiële kopers nu al lastig genoeg om een huis te bemachtigen. Als er ook nog wantoestanden bij komen van bepaalde makelaars, wordt het kopen nog lastiger en het schaadt het vertrouwen in de makelaardij. Een aankoopmakelaar kan van toegevoegde waarde zijn, maar het moet niet een voorwaarde zijn om te kunnen kopen.

Wij doen het anders

Bij de Huizenbemiddelaar werken we eerlijk en transparant. Er is een vaste vergoeding en we werken niet met bonussen bij biedingen boven de vraagprijs. Op deze manier houd je het overzichtelijk en eerlijk. Wij zijn van mening dat het belang van onze klanten bovenaan moet staan. Door eerlijk zaken doen laat je zien dat je betrouwbaar bent. Wij geloven in een vertrouwensband met onze klant. Ook spelen wij geen informatie door over huizen. Alle huizen die via ons te koop worden aangeboden, worden online gezet, zodat iedereen een eerlijke kans heeft om te bieden.

De politiek roept op om het biedingsproces eerlijker te maken. Volgens ons wordt het al veel eerlijker als de courtage niet meer afhankelijk is van het overbieden. De politiek hoeft hier geen maatregelen tegen te treffen, want de branche is goed in staat om oneerlijke werkwijzen zelf tegen te gaan. Nu er aandacht voor is, zal hopelijk weer beter gelet worden op de manier van werken.