Neem contact op

Ook als je voor een uitzendbureau werkt kun je een huis kopen!

Harald Meurders

Ook als je werkt voor een uitzendbureau kun je een huis kopen.

Met een contract bij een uitzendbureau kun je een huis kopen. Er worden wel voorwaarden gesteld, maar laat je niet ontmoedigen, want het kan gewoon. Aan welke voorwaarden je moet voldoen, praten we je graag over bij.

Voor uitzendkrachten was het krijgen van een hypotheek in het verleden best moeilijk. Flexwerkers hebben verschillende bedrijven waar ze voor werken, en dan vinden banken het lastig om de stabiliteit van het inkomen in te schatten. Met de perspectiefverklaring is het eenvoudiger geworden. Dit is een grote stap voorwaarts.

Wat is een perspectiefverklaring?

Met een perspectiefverklaring kun je laten zien wat de verwachtingen zijn over het inkomen in de toekomst. Aan de hand van bijvoorbeeld je opleiding, ervaring en persoonlijke vaardigheden kun je geldverstrekkers voldoende zekerheid geven over de stabiliteit van je inkomen. Voor een perspectiefverklaring moet je minimaal 12 maanden voor het betreffende uitzendbureau werken. Het uitzendbureau moet ook nog aangesloten zijn bij de Stichting Perspectiefverklaring.

Zelfs met een oproepcontract kun je een hypotheek afsluiten

Voor werknemers met een flexibel inkomen is het de laatste jaren ook eenvoudiger geworden om een huis te kopen. Banken hebben nog steeds de voorkeur voor inkomen uit vast dienstverband, maar ook als je niet in het perfecte plaatje past kun je kopen. Heb je een oproepcontract? Dan vragen banken naar inkomensgegevens over de laatste drie jaren. Het gemiddelde hiervan wordt beschouwd als je gemiddelde inkomen. Als het inkomen in het laatste jaar lager is dan het gemiddelde inkomen, wordt het inkomen van het laatste jaar als uitgangspunt genomen.

Wat is er mogelijk met een tijdelijk contract zonder een intentieverklaring?

Ook in dit geval kan de geldverstrekker uitgaan van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaren. Ook bij deze variant telt weer dat wordt uitgegaan van het laatste jaar, als dit inkomen lager is dan het gemiddelde inkomen.

Wat houdt Inkomensbepaling loondienst in?

Er zijn banken (geldverstrekkers) die niet meer werken met een werkgeversverklaring of met een intentieverklaring. In plaats hiervan maken ze gebruik van de Inkomensbepaling loondienst. Voor het inwinnen van informatie over jouw inkomen maken ze in dat geval gebruik van een digitaal document met loon- en arbeidsverleden. Deze kunnen ze opvragen bij Mijnuwv.nl. De gegevens uit het UWV verzekeringsbericht worden gebruikt om een indruk te krijgen van het inkomen.

Maak voor jezelf ook de inschatting of je het kopen van een huis aandurft

Als de geldverstrekker bereid is om jou een hypotheek te verstrekken, moet je ook nog voor jezelf nagaan of je het kopen aandurft. Door het verliezen van je inkomen kunnen de inkomsten namelijk sterk dalen en de woonlasten moeten natuurlijk wel binnen jouw budget blijven passen. Of kopen verstandig is hangt ook af van je eigen verwachtingen van de inkomsten.

Aan de andere kant; een huis huren is ook kostbaar

Door te kiezen voor een huurhuis kies je eigenlijk voor steeds stijgende maandlasten. Periodiek wordt de hoogte van de huur namelijk gecorrigeerd aan de hand van de hoogte van de inflatie. De hypotheeklasten kun je in ieder geval voor 20 jaar of zelfs 30 jaar vastzetten. Een prettig idee om stabiele maandlasten te houden de komende jaren.

Werk je voor een uitzendbureau en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zoeken het graag voor je uit.