Gemiddeld beoordeeld met een 9.2
9.2
Neem contact op

Stappenplan voor het kopen van een nieuwe woning

Juul Dijkhuis

Stappenplan voor het kopen van een nieuwe woning

In een paar minuten leggen we jou uit wat de stappen zijn voordat je bij de notaris zit voor een handtekening voor een huis. Het kopen is op dit moment lastig, maar door de juiste stappen op het goede moment te zetten, stijgen je koopkansen.

Er is een woningtekort in Nederland, maar er zijn regionale verschillen. Toch kun je zeggen dat in geheel Nederland veel vraag is naar koophuizen. Dat komt mede door de lage hypotheekrente waardoor het lenen voor een huis extreem goedkoop is. Wij leggen jou uit welke stappen je doorloopt bij het kopen van een huis.

Stap 1 – Wat is er financieel mogelijk?

Voordat jij je gaat storten op de huizenmarkt moet je eerst goed weten wat je te besteden hebt. Als je weet wat je koopbudget is, kun je gericht zoeken naar een koophuis. De maximale hypotheek kan een hypotheekadviseur redelijk precies voor je berekenen. Online berekenen kan ook, maar deze berekeningen zijn minder nauwkeurig.

Stap 2 – Hoeveel aanbod is er en wat zijn jouw wensen?

Online kun je nagaan wat er mogelijk is. Je onderzoekt ook gelijk of jouw woonwensen te vervullen zijn met jouw zak met geld. Mogelijk moet je jouw zoekgebied verruimen of je eisen naar beneden bijstellen. In stap 1 heb je ervaren wat je kunt besteden. Als er geen of weinig huizen passen binnen jouw eisen en budget, moet je jouw eisen wel bijstellen.

Stap 3 – Hulp inschakelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar biedt op meerdere manieren voordelen. Je krijgt hulp bij het zoeken naar de woning die goed bij jou past. Ook weet een aankoopmakelaar eerder wat er in de verkoop komt. Je kunt dus al toeslaan voordat een huis op Funda komt. De aankoopmakelaar zorgt er ook voor dat je niet teveel betaalt voor een huis.

Stap 4 – Huizen bezichtigen

Dit is de leukste stap in ons stappenplan. Je gaat huizen bezichtigen en uitzoeken waar je in de toekomst misschien gaat wonen. Door het bezichtigen van huizen kom je er voor jezelf achter wat je wel en niet wenst. Het is belangrijk om je niet zo te laten grijpen door je enthousiasme dat je de nadelen van huizen niet meer ziet. Daar krijg je uiteraard hulp bij van de aankoopmakelaar. Een huis is een zeer kostbare aankoop, dus maak de afweging goed.

Stap 5 – Onderhandelen over de prijs en het kopen van je droomhuis

Het biedingsproces is spannend of geeft zelfs stress. Door de grote vraag naar huizen kun je genoodzaakt zijn om over te bieden. Spreek de mogelijkheden en de tactiek goed door met je aankoopmakelaar. Je hebt maar één kans, maar teveel betalen wil je ook zeker niet.

Stap 6 – Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Nadat je een akkoord hebt bereikt met de verkopers, heb je nog de ruimte voor een bouwkundige keuring. Laat deze keuring uitvoeren, want zo kom je erachter wat je aan onderhoudskosten in de toekomst kunt verwachten en welke kosten je direct moet maken. Met tegenvallende uitkomsten kun je nog weer onder de koop uit.

Stap 7 – Hypotheek regelen

Voordat je bij de notaris terecht kunt, moet je de financiering nog regelen. Na een gesprek met je hypotheekadviseur weet je of je de financiering rond krijgt en wat de maandlasten worden. De hypotheekadviseur zal je nog vragen om de nodige stukken en het proces wordt in gang gezet. Door het voorbehoud gericht op de financiering kun je nog weer onder de koop uit als het rond krijgen van de financiering niet lukt.

Wil je alles weten over het kopen van een huis? Onze makelaars nemen jou graag mee in hun specialiteit. Ga vrijblijvend het gesprek aan en start snel met het zoeken naar de woning die past als een warme jas.