Neem contact op

Waar moet je op letten bij een bezichtiging?

Harald Meurders

Een huis kopen is een ingrijpende beslissing met een grote financiële impact. Voordat je gaat bieden, moet je goed weten wat je gaat kopen en of het een goede koop is voor jou. Wat zijn belangrijke zaken om op te letten bij het bezichtigen van een woning?

Het doel van de eerste bezichtiging is om een goede indruk te krijgen van het huis. Door de krapte op de huizenmarkt krijg je vaak niet de tijd om het huis nog een tweede en een derde keer te bekijken. Mogelijk moet je snel beslissen. Lees in ieder geval eerst onze tips om te voorkomen dat je een verkeerde beslissing neemt.

Hoe is de bouwkundige staat van het huis?

Weet wat je koopt voordat je honderdduizenden euro’s neerlegt voor een huis. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Moet je snel beslissen omdat er veel interesse is voor het huis? Breng dan een bod uit met een voorbehoud bouwkundige keuring. Als je vervolgens het hoogste bod neerlegt, kun je nog weer onder de koop uit als het huis niet de bouwkundige staat heeft die je verwacht.

Let op oude lekkages, vocht en klemmende ramen en deuren

Oudere huizen die niet gerenoveerd zijn, kunnen er al snel verwaarloosd uitzien. Dat is mogelijk onterecht, maar er zijn wel bepaalde zichtbare plekken die jou alert moeten maken. Zichtbare oude lekkages zijn mogelijk veroorzaakt door een lekkage voordat het dak vervangen is, maar stel er in ieder geval vragen over aan de makelaar. Dezelfde alertheid moet je ook hebben als er schimmels aan de muren zitten. Deze zijn ontstaan door vocht en waar komt het vocht vandaan?

Klemmende deuren en ramen kunnen duiden op verzakkingen. Het huis dat je bezichtigt heeft mogelijk zelfs funderingsproblemen. Deze problemen zijn moeilijk vast te stellen, maar klemmende deuren en ramen kunnen met een verzakking te maken hebben. Voordat je een bod uitbrengt moet je eerst duidelijkheid hebben over de verzakkingen.

Heb ook aandacht voor de apparatuur in de keuken

De keuken wordt vaak oppervlakkig bekeken door kijkers. Toch is het verstandig om kastjes te proberen en check ook even of de ingebouwde apparatuur ook echt werkt. Je hoeft de afwasmachine niet aan te zetten, maar stel de makelaar vragen over de werking van de apparaten in de keuken. Kastdeurtjes open en dicht doen is niet vreemd om te doen. Je moet toch goed weten wat je eventueel koopt.

Hoe is de zonligging?

Bij het bezichtigen van een huis is het belangrijk om te letten op hoe het huis ten opzichte van de zon staat. Een goede ligging zorgt voor natuurlijk licht en warmte, wat energie bespaart en zorgt voor meer comfort. Let dus goed op de zonnestand tijdens de bezichtiging, want dat kan echt het verschil maken.

Verdiep je ook in de buurt

Naast het huis zelf is het ook belangrijk om de buurt goed te bekijken. Let op veiligheid, voorzieningen en de algemene sfeer, omdat dit allemaal een grote invloed kan hebben op je dagelijks leven. De buurt moet goed aanvoelen en er moeten geen grote bezwaren zijn. Een buurt waar jij je niet thuis voelt kan een reden zijn om je niet gelukkig te voelen in het huis. 

Laat je niet betoveren door het huis en neem een aankoopmakelaar mee

Op het moment dat je een huis binnenstapt, weet je mogelijk al dat je het huis wilt kopen. Dit gaat ten koste van je kritische blik. Je ziet vooral de voordelen van het huis en de nadelen zwak je af voor jezelf. Door het inschakelen van een aankoopmakelaar kun je voorkomen dat je verblind raakt en de nadelen van het huis niet goed inschat. Ook helpt de aankoopmakelaar bij het bieden en het aankoopproces.

Schrijf vooral ook al een aantal vragen voor jezelf op een papier. Zo voorkom je dat je belangrijke vragen over het huis vergeet te stellen.