Gemiddeld beoordeeld met een 9.2
9.2
Neem contact op

Waarom nu je huis te koop zetten

Harald Meurders

Waarom nu je huis te koop zetten

Nu je huis in de verkoop zetten heeft als voordeel dat je (waarschijnlijk) met zonnig weer je huis kunt presenteren aan geïnteresseerden. Er zijn nog vijf goede redenen om nu je huis in de verkoop te zetten. Wij praten je er graag over bij.

Je huis verkopen moet een weloverwogen beslissing zijn. De verkoop zorgt er namelijk voor dat je op zoek moet naar een ander huis en dat je moet verhuizen. Het kost je veel moeite, maar je moet het verkopen van je huis niet voor je uitschuiven om de verkeerde redenen. Twijfel je nog over verkoop? Misschien kunnen de vijf onderstaande redenen om te verkopen je helpen om de volgende stap in je wooncarrière te zetten.

De overwaarde gebruiken ter aanvulling op het pensioeninkomen

Ga je binnenkort met pensioen en valt de hoogte van je pensioeninkomen tegen? Je kunt de overwaarde in je huis gebruiken om je inkomen mee aan te vullen. Je kunt een goedkopere woning kopen of je verkoopt en gaat vervolgens een huis huren. Na verkoop van je huis wordt de resterende hypotheek op het huis afbetaald. Wat er daarna aan geld overblijft, krijg je uitgekeerd na verrekening van de kosten. De overwaarde na verkoop wordt door de Belastingdienst gelijkgesteld aan spaargeld. Jaarlijks betaal je belasting als je vermogen hoger is dan de vrijstelling van €57.000 (in 2024). Voor partners bedraagt de vrijstelling €114.000.

Jouw huis verkopen en emigreren naar het buitenland

Een andere reden om te verkopen is om een droom uit te laten komen. Je kunt je huis verkopen en met de overwaarde een huis kopen in het buitenland. Als je kiest voor een land met lagere huizenprijzen, kun je een mooie slag slaan. Als je geen hypotheeklasten meer hebt, krijg je de vrijheid om je geld anders te besteden. Je gaat bijvoorbeeld op het Franse platteland wonen of in Hongarije in de buurt van het Balatonmeer. Je krijgt inkomsten uit Nederland en je kunt goedkoop leven in het buitenland.

Voorkomen dat je veel geld moet investeren in onderhoud en het verduurzamen

Je kunt ook kiezen voor verkoop om te voorkomen dat je veel geld moet investeren. Er moet bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer komen in je huis. Of er is achterstallig onderhoud waar je liever niet zelf aan gaat beginnen. Ook een klushuis kun je in de huidige krappe markt goed verkopen. Energie gaat steeds duurder worden, dus is het belangrijk om ook te investeren in energiezuinige maatregelen aan en in je huis. Een alternatief is om je huis te verkopen en om een energiezuinige woning te kopen in een goedkopere regio van het land.

Verhuizen omdat het huis niet meer bij je past

Als je huis niet meer bij je past, is het tijd voor een ander huis. Je kunt bijvoorbeeld niet meer goed lopen en je moet eigenlijk een huis hebben met een slaapkamer en badkamer beneden. Of je bent gescheiden en het huis is nu veel te groot voor jou. Andersom kan ook. Je hebt een appartement met één slaapkamer en je verwacht samen met je partner een baby. Kortom, als het huis niet meer past bij je leven, is het tijd voor de volgende stap.

Senioren zonder kinderen kunnen de overwaarde anders besteden

Senioren kunnen ervoor kiezen om de overwaarde in het huis te gebruiken om de wereld te verkennen. Dat is zeker het overwegen waard als je geen kinderen hebt waar je jouw huis aan kunt nalaten. Je gaat bijvoorbeeld zelf weer wonen in een goedkoop appartement waar je weinig onderhoudskosten van hebt. Met de ontvangen overwaarde kun je op vakantie gaan en de huur betalen.

Kortom, er zijn meerdere redenen om je plannen voor de verkoop door te zetten. Wil je weten wat je huis ongeveer gaat opleveren in de verkoop? Wij maken graag een afspraak met jou om een inschatting te maken.