Gemiddeld beoordeeld met een 9.2
9.2
Neem contact op

Wat doet een aankoopmakelaar voor je?

Harald Meurders

Het is een prettig idee om bij het bezichtigen van een huis een eigen expert mee te nemen. Een aankoopmakelaar heeft meerdere voordelen en kan jou behoeden voor een te hoge koopprijs en ook een miskoop kun je op deze manier voorkomen.

Een huis kopen vraagt om kennis en ervaring. Het kopen van een huis doe je waarschijnlijk maar een aantal keren in je leven en kennis over de huizenmarkt heb je niet zomaar. Dat is juist wel de kracht van de lokale makelaar. Je wilt voorkomen dat je fouten maakt bij het kopen, dus schakel je een aankoopmakelaar in.

Wat doet een aankoopmakelaar voor jou?
Een door de koper ingeschakelde makelaar komt op voor de belangen van die koper. Dit is in de ruimste zin van het woord. De aankoopmakelaar kan helpen bij het vinden van het meest geschikte huis en zelfs bij het benoemen van de eisen waar een huis aan moet voldoen. Zodra het huis gevonden is krijg je ondersteuning bij het bezichtigen, het beoordelen van het huis en bij de uiteindelijke onderhandelingen. Je moet namelijk voorkomen dat je teveel betaalt voor een huis. De aankoopmakelaar weet wat een redelijk bedrag is en weet jou ook meer over de wijk te vertellen.

Ook kun je deskundig advies inwinnen nadat je een akkoord hebt bereikt over de koopsom. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van de te tekenen koopovereenkomst. Waar je voor tekent, zit je namelijk aan vast. Ook kunnen wij met je mee naar de eindinspectie voordat je naar de notaris gaat voor het tekenen voor de aankoop. Wat als de verkopers het huis beschadigd aan je willen overdragen? Kortom, een aankoopmakelaar beschermt jou en jouw portemonnee.

Welke aankoopmakelaar schakel ik in?
Een aankoopmakelaar moet de lokale huizenmarkt goed kennen en moet weten wat er in de regio in de verkoop staat. Ook let je natuurlijk op de kosten. De aankoopmakelaar moet niet verbonden zijn aan de verkopende makelaar. Kies bij voorkeur voor een VBO makelaar. Wij beschikken namelijk over tools en databases om de werkelijke waarde van een huis goed in te schatten. Wij geven vooraf duidelijk aan welke kosten je kunt verwachten.

Wat is naast de deskundigheid de kracht van een aankoopmakelaar?
Je neemt in eerste plaats een aankoopmakelaar mee om zijn of haar deskundigheid, maar er zijn meer redenen. Na een eerste bezichtiging kun je betoverd raken door een huis. Het is juist verstandig om je ook nog open te stellen voor de nadelen van een huis. Een aankoopmakelaar helpt jou om met beide benen op de grond te blijven. Het gaat om een groot bedrag dat je neer gaat tellen voor een huis. Bijvoorbeeld over een paar jaren moet het nog steeds een goede aankoop zijn. De aankoopmakelaar kan jou ook inzicht geven wat de plannen van de gemeente zijn met de buurt. Blijft het vrije uitzicht vanuit de woning ook in de toekomst? Zijn er bouwplannen in de buurt van het huis?

Bepaal in overleg welke diensten je wenst!
In overleg met de aankoopmakelaar bepaal je hoe de aankoopmakelaar jou gaat ondersteunen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen ondersteuning te krijgen bij de bezichtigingen of juist alleen bij het onderhandelen over de koopsom. Of je legt een zoekopdracht bij de makelaar, maar de makelaar hoeft niet het gehele aankoopproces te begeleiden. De kosten van de aankoopmakelaar zijn sterk afhankelijk van het aantal geïnvesteerde uren.

 Wil je meer weten of wil je een aankoopmakelaar inschakelen? Wij gaan graag met jou in gesprek en helpen bij het vinden van een koophuis.