Gemiddeld beoordeeld met een 9.2
9.2
Neem contact op

Zelf rondleiden of de makelaar?

Juul Dijkhuis

Wie kent jouw huis het beste? Ja precies, jij! Maar wie is de ideale persoon om potentiële kopers rond te leiden in jouw huis?…. de makelaar. Het is namelijk geen rondleiding in jouw huis maar een bezichtiging. Wij leggen je uit waarom je deze taak het beste aan je makelaar kunt overlaten.

Bij een bezichtiging krijgen geïnteresseerden te zien wat ze kunnen kopen. Ze moeten geïnformeerd worden, maar nog belangrijker is dat de potentiële kopers het huis graag willen kopen. Het informeren en het interesseren kunnen verkopers ook, maar voor de makelaar is het zijn of haar vak.

Kijkers moeten niet het gevoel hebben dat ze op visite zijn

Het is ook nog wel gezellig. Er komen mensen naar je huis die je jouw huis laat zien. Misschien kopen ze je huis ook nog. Maar een rondleiding in de sfeer van visite werkt niet. Mensen jouw huis laten zien kun je beter bewaren voor je nieuwe woning. Doordat kijkers het gevoel hebben dat ze op visite zijn, voelen ze niet de vrijheid wat zo belangrijk is bij het ‘beleven’ van het huis. Ze moeten de vrijheid voelen om kritisch naar de kozijnen te kijken, zoeken naar vochtplekken en om de keukenlades te proberen. Die vrijheid ervaren ze minder bij de verkopers zelf.

Door ervaring kunnen makelaars verkoopgericht rondleiden

Makelaars zijn getraind in het oppikken van signalen. Tel daar jarenlange ervaring bij op en je begrijpt dat een makelaar de aangewezen partij is. Tijdens de bezichtiging proeft de makelaar waar de kijkers naar op zoek zijn. Dit wetende weet de makelaar ook gelijk wat voor de potentiële kopers de sterke en de slechte punten zijn van het huis. Geïnteresseerden moeten ook vaak even worden geholpen bij het vormen van een juist beeld over het huis.

De verkopers horen de kritiekpunten niet

Het laatste wat de potentiële kijkers willen, is de verkopers met kwetsende opmerkingen tegen het zere been schoppen. En dat is jammer. Alleen als je kritiekpunten weet, kun je deze wegnemen. Het kan ook anders lopen. Je bent als verkoper trots op je nieuwe badkamer en de kijkers kunnen hun lach niet beheersen door de kleurkeuze. Dit soort situaties komt de onderlinge verhouding niet ten goede. De makelaar staat daar boven, en is de verkopende schakel die met oplossingen komt voor nadelen aan het huis.

Onderschat de complexiteit van het onderhandelen niet

Een bezichtiging en het onderhandelen over de prijs zit een dunne en vage grens tussen. Ongewild kun je bij de voordeur al in de onderhandelingen terecht komen, en dat is zéér glad ijs. Door bepaalde uitspraken kun je als verkoper teveel prijs geven. Als de kopers van jou horen dat je al blij bent met een bod onder de vraagprijs, zullen ze daar rekening mee houden bij het bieden.

Ieder z’n vak

Een makelaar weet welke aanpak het beste resultaat brengt. Laat het bezichtigen en de onderhandelingen dus over aan de specialisten. Je kunt het vergelijken met het stucen van een muur. Je kunt het proberen, maar een stukadoor zal het altijd beter doen.

Overweeg je het verkopen van je huis? Wij komen graag langs voor een vrijblijvende waardebepaling.